Pengikut

AGUS SALIM VS UMNO

UCAPAN ANWAR DI TUARAN 29/7/2012

JALAN RAYA DI SABAH

INI KALILAH !!

KALAU BUKAN KITA SIAPA ? KALAU BUKAN SEKARANG BILA ?

Video tembak-menembak di Lahad Datu

Ahad, 17 Februari 2013

SABAH TETAP DALAM TUNTUTAN WARIS KESULTANAN SULU 
         Sumber : al-Husseyn blogspot.com


 
Angkatan Keselamatan Diraja Kesultanan Sulu dan Borneo Utara meninggalkan Pulau Simunul di Tawi-Tawi dalam bot laju menuju Sabah.
Rasa dikhianati dan ketinggalan dalam proses damai di antara kerajaan dan Barisan Pembebasan Islam Moro (MILF), waris Sultan Sulu telah memutuskan untuk melakukan sendiri tuntutan mereka keatas negeri timur Malaysia Sabah sendiri. 
Putera Mahkota Rajah Mudah Agbimuddin Kiram berkata dalam satu temu bual dengan the Inquirer bahawa kerajaan nampaknya telah mengabaikan waris dan mengabaikan pendirian mereka bahawa tuntutan mereka ke atas Sabah adalah "tersangat penting” dalam aspek mana-mana perjanjian damai dengan mana-mana kumpulan bersenjata di Mindanao. 
Idjirani Julpa Ibrahim, setiausaha agung dan jurucakap Kesultanan Sulu, berkata keputusan untuk menunjukkan kehadiran tidak hanya fizikal tetapi dengan memasuki dan mendiami Sabah datang akhir tahun lalu, tidak lama selepas pentadbiran Aquino menandatangani Perjanjian Rangka Kerja Bangsamoro dengan MILF. 
Kebuntuan terus semalam dengan tuntutan Rajah Mudah untuk berada di bawah perlindungan pasukan keselamatan Kesultanan Sulu, menambah lebih misteri kepada drama sempadan pelik. 
Bertolak pada Feb 11 "Mereka tidak berminat, ini kerajaan dan kerajaan sebelumnya, jadi kami mengambil keputusan untuk bertindak sendiri," Rajah Mudah berkata. 
 Awal pada 11 Februari, Rajah Mudah dan kira-kira 1,000 pengikut-pengikutnya, termasuk lelaki bersenjata dari apa yang dipanggil "Angkatan Keselamatan Diraja Kesultanan Sulu dan Borneo Utara meninggalkan Pulau Simunul di Tawi-Tawi dalam bot laju menuju Sabah. 
Rajah Mudah menyifatkan tindakan beliau sebagai bukan perbuatan pencerobohan tetapi perjalanan pulang kembali. 
 "Kami datang ke sini dalam keadaan aman damai. Kita tidak berada di sini untuk berperang.Lelaki bersenjata yang dengan saya adalah Angkatan Keselamatan Diraja Kesultanan Sulu dan Borneo Utara. Kita tidak akan membawa perang ke wilayah kita sendiri, lebih kurang kepada rakyat kita sendiri," Rajah Mudah berkata. Kumpulan itu mendarat di kampung Tunduao di Lahad Datu bandar di Sabah.
Pasukan Keselamatan Malaysia sedang berkawal

Dikelilingi Apa yang berlaku selepas pendaratan adalah tidak jelas, tetapi laporan dari Kuala Lumpur pada hari Khamis berkata pasukan keselamatan Malaysia telah mengepung penceroboh Filipina, yang mereka percaya adalah puak pemberontak Islam yg tidak berpuas hati dengan perjanjian damai dengan pentadbiran Presiden Aquino. 
Rajah Mudah berkata beliau dan kumpulan beliau tidak ditangkap. Beliau berkata beliau berkomunikasi dengan Gen. Zul Kipli, Ketua Cawangan Khas Sabah, setaraf pegawai perisikan atas di Filipina. 
Bagaimanapun, beliau mengakui, bahawa beliau dan kumpulannya telah dikepung oleh polis Malaysia dan pasukan khas. 
Kebuntuan antara pihak berkuasa Malaysia dan kumpulan Rajah Mudah telah mencetuskan rasa yang sangat menakutkan pada tahun-tahun kebelakangan ini di Sabah, yang adalah kurang daripada satu jam dengan bot laju dari wilayah selatan Filipina Tawi-Tawi. 
Pejabat presiden adalah keberatan untuk campur tangan dalam serangan yang dilaporkan ke Sabah oleh "100 bersenjata Filipina" mendakwa sebagai keturunan Sultan Sulu. 
Timbalan jurucakap presiden Abigail Valte ditunjukkan dalam taklimat kepada pemberita di Istana semalam bahawa kerajaan tidak pasti tentang apa yang telah berlaku di Sabah.
Beliau berkata Kedutaan Filipina di Kuala Lumpur telah menghantar polis atase ke Sabah untuk menentukan "apa yang benar-benar berlaku". 
Valte berkata kerajaan akan memberikan bantuan "kepada mana-mana rakyat Filipina di luar negara", tetapi menambah bahawa kebuntuan Sabah, "kami ingin untuk menentukan fakta pertama". 
Tanpa menyedari keadaan di Lahad Datu, beberapa pegawai Filipina berkata rakyat Filipina itu adalah orang awam yang tidak bersenjata yang telah dijanjikan tanah. 
Memetik maklumat dari Setiausaha Pertahanan Voltaire Gazmin, Valte memberitahu pemberita semalam bahawa rakyat Filipina tersebut tidak bersenjata. Tetapi tuntutan Rajah Mudah bahawa dia telah dikelilingi oleh pasukan keselamatan sendiri menunjukkan kekurangan maklumat dalaman kerajaan mengenai langkah yang diambil oleh waris Sultan Sulu itu. 
Rundingan Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan semalam, Jabatan Hal Ehwal Luar berkata Menteri Luar Malaysia Anifa Aman telah bercakap kepada Setiausaha Asing, Albert del Rosario dan memberi jaminan kepadanya bahawa rakyat Malaysia akan menghormati hak-hak rakyat Filipina dalam kebuntuan Sabah. 
Kenyataan itu berkata kerajaan Malaysia telah memilih "rundingan untuk menggalakkan" rakyat Filipina tersebut "untuk meninggalkan secara aman". 
Kedua-dua tentera Filipina dan tentera Malaysia telah menetapkan bahawa aktiviti rakyat Filipina itu di Sabah tidak mempunyai kelulusan daripada kerajaan Filipina, DFA berkata. 
 "Dalam hal ini, oleh itu kita menyeru kepada individu-individu berkenaan untuk kembali ke rumah dan keluarga mereka," DFA berkata. 
Perundingan Pura-pura 
Idjirani berkata bahawa sebelum menandatangani perjanjian itu, Pejabat Penasihat Presiden Proses Keamanan (Opapp) menjemput waris Sultan Sulu kepada apa yang sepatutnya menjadi perundingan mengenai perjanjian damai dengan MILF. 
Beliau berkata beliau telah diminta untuk memberikan syarahan mengenai pendirian Kesultanan Sulu pada forum yang diadakan di Universiti Kolej Undang-undang Filipina. 
 "Kami fikir, akhirnya kerajaan Presiden Aquino mahu resolusi pengurusan yang lengkap dan menyeluruh kepada masalah keamanan, keselamatan dan ekonomi wilayah di Mindanao degan berunding dengan kami. 
Tetapi ia hanyalah cakap-cakap saja," Idjirani berkata dalam bahasa Inggeris dan Filipina. 
"Perjanjian rangka kerja telah selesai tanpa bayang-bayang Kesultanan Sulu dan Borneo Utara. Mereka hanya berpura-pura untuk berunding dengan kami, "katanya. 
Beliau berkata kerajaan menggalakkan waris Sultan Sulu untuk memimpin "keamanan kafilah" dan mereka dipatuhi. Dia menunjukkan gambar seperti kafilah yang diambil di Tawi-Tawi tahun lepas. Gambar-gambar yang menunjukkan ahli-ahli keluarga diraja Kiram dan pengikut mereka menyertai rombongan itu. 
Kesultanan yang tidak disebut Tetapi para waris hanya tahu, beliau bahawa perjanjian rangka kerja itu telah ditandatangani tanpa menyebut apa-apa "hak bersejarah dan kedaulatan" Kesultanan Sulu dan Borneo Utara ke atas wilayah dimasukkan dalam perjanjian itu. 
"Sehingga kerajaan memasukan Kesultanan Sulu dan Borneo Utara, tiada keamanan berkekalan dan penting akan datang ke Mindanao," berkata Idjirani. "Mereka sepatutnya melihat bahawa dalam kegagalan perjanjian damai dengan Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro, Nur Misuari," katanya. 
 "Kami sangkakan pentadbiran Presiden Aquino mengambil berat mengenai perjanjian nenek moyang dan sejarah. Jelas, kami salah," katanya. 
 Beliau berkata "keinginan dan niat" kesultanan untuk menjadi sebahagian daripada proses damai yang dimulakan oleh kerajaan telah dinyatakan dalam surat kepada bekas Presiden Gloria Macapagal Arroyo bertarikh April 13, 2009. 
Dalam surat yang ditandatangani oleh Sultan Jamalul Kiram III, beliau berkata, kerajaan telah diakui dan disebut hanya sebagai sekutu dalam hak-waris kesultanan dan hak sejarah di kepulauan Sulu, termasuk wilayah yang diliputi dalam-ceramah keamanan awal antara kerajaan dan MILF. 
Tetapi pentadbiran Arroyo berakhir pada Jun 2010 dengan persetujuan tidak dicapai dengan MILF. 
Ia adalah pentadbiran Aquino yang akan merangkul awal perjanjian damai dengan MILF. Pewaris bersatu Idjirani berkata majlis menandatangani perjanjian rangka kerja dengan MILF membawa kepada penyatuan waris Sultan Sulu dan keputusan mereka untuk meneruskan dengan mendakwa Sabah sendiri. 
Idjirani berkata perbezaan yang dilaporkan di kalangan waris tidak pernah peribadi tetapi melibatkan dasar sahaja dan hala tuju.

Kiri ke kanan ~Rajah Mudah Agbimuddin Kiram, Sultan Jamalul Kiram 
III, Sultan Bantilan Esmail Kiram II and (berdiri dari kiri) Datu 
Alianapia Kiram, Datu Phugdal Kiram and Datu Baduruddin Kiram
Beliau berkata keturunan langsung dan waris Sultan Sulu dan Borneo Utara ialah Sultan Jamalul Kiram III, Sultan Bantilan Esmail Kiram III, Datu Alianapia Kiram Datu Phugdal Kiram Datu Baduruddin Kiram dan Rajah Mudah Agbimuddin Kiram, putera mahkota yang telah ditugaskan untuk membawa 1,000 orang awam dan tentera ke Sabah. 
 "Mesyuarat minda" daripada waris Kiram berlaku pada 11 November tahun lalu di rumah saudara, Idjirani katanya. Ia adalah semasa mesyuarat itu bahawa Sultan Jamalul mengeluarkan dekri diraja yang diberi kuasa perjalanan Rajah Mudah ke Sabah. ~ Philippine Daily Inquirer Publication

Tiada ulasan:

Catat Ulasan